ARTIKKELIT
Kinesioteippaus
Kaksi urheilufysioterapian konkaria, hollantilainen John Langendoen ja belgialainen Thomas Metzger, vetivät syyskuussa -09 OMT-Klinikan Sellon toimipisteessä loistavan kinesioteippaus-kurssin. Olin muiden joukossa oppimassa tämän uuden teippaustavan saloja.
Kinesioteippauksen historian lyhyt oppimäärä
Kinesioteippauksen kehitti japanilainen kinesiologi ja kiropraktikko Kenzo Kaze. Hän käytti 1970-luvulla kehitettyä elastista teippiä vastaanotollaan ja teki kinesioteippauksesta tunnetun toimiessaan 1980-luvulla Japanin lentopallomaajoukkueen huoltojoukoissa.
Kinesioteippi eroaa tavallisesta urheiluteipistä siten, että sillä voidaan tukea niveliä ilman, että häiritään ratkaisevasti niiden liikerataa tai alueen verenkiertoa. Toisaalta, jos kinesioteippiä venytetään maksimaalisesti, voidaan sitä käyttää kuten kovaa teippiä. Mutta kuten kouluttajat kurssilla totesivat: ”en tiedä miksi käyttää elastista teippiä kuten kovaa teippiä…”
Kurssilla kuultua
Kinesioteippaus perustuu kehon oman luontaisen paranemisprosessin tukemiseen. Kinesioteippi antaa tukea nivelille ja lihaksille parantamalla niiden vakautta. Kinesioteippausta voidaan käyttää mm. lihastoiminnan avustamisessa, nivelten tukemisessa sekä turvotuksen hoidossa. Se toimii niin vammojen ennaltaehkäisyssä kuin kuntoutuksen tukemisessa.
Kinesioteippiä on nähty lentopalloilijoiden lisäksi myös monilla yleisurheilijoilla, juoksijoilla sekä koristamassa itse David Beckhamin kylkeä.
Kokemukset kinesioteipistä
Verrattuna aikaisemmin tutustumaani funktionaaliseen faskiateippaukseen, kinesioteippaus rajoittaa liikettä vähemmän ja mahdollistaa siten paremmin aktiivisen harjoittelun.
Markkinoilla on tarjolla hyvin erilaatuisia teippejä. Oman kokemukseni mukaan K-Aktiven teippi on markkinoiden edistynein kinesioteippi. Myös Dream-K:n teippi on mielestäni ollut varsin käyttökelpoinen. Molempia saa Kuntoväline Oy:stä.
Miten kinesioteippaus voisi auttaa sinua?
Kinesioteippauksesta voi olla apua kivun hallinnassa, sillä sitä voidaan käyttää lähes kaikkeen päänsärystä jalkaongelmiin. Kinesioteippauksella voidaan nopeuttaa paluuta liikunnan harrastamiseen esimerkiksi alaselkä-, polvi-, takareisi- tai jalkaongelmissa. Se toimii erittäin hyvin myös olkapääongelmien kuntoutuksessa.
Onnistumisen kannalta tärkeintä, myös kinesioteippauksessa, on huolellinen ja loppuun asti viety kliininen päättelyprosessi siitä, mikä potilaan oireilun aiheuttaa.
Voisiko kinesioteippauksesta olla apua juuri sinulle?